Airconditioning 

Airconditioning 

Waarom een Airco?

Met airco kunt u altijd en overal het klimaat realiseren waarin u zich het prettigst voelt. Met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid. Dus zeker niet te klam, cruciaal in de vochtige, broeierige Nederlandse zomers. Moderne airco-installaties leveren schone, gezonde, gekoelde lucht, ontvochtigen de lucht en voorkomen schimmelvorming. Dit alles zonder tocht en zonder lawaai.

Kortom, met airconditioning voelt u zich prettiger, fitter en levenslustiger. Met alle voordelen van dien. Want wie zich fit voelt, is creatiever en productiever. En hoeveel plezieriger is het niet toeven in een winkel, café, restaurant of hotel met airconditioning, zeker in de zomer? Veel bedrijven brengen airco zelfs in stelling als onmisbaar instrument om personeel of klanten aan zich te ‘binden’.

 

Zo werkt een airco 

Moderne airconditioners zijn wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, fraai om te zien en doen hun werk feilloos én geruisloos. We hebben het dan wel over goede airco’s. Want er is nogal wat kaf onder het koren. Vooral verrijdbare airco’s presteren vaak onder de maat: ze geven weinig koeling, produceren veel lawaai én staan altijd in de weg. Bij BJ-Airco, bent u verzekerd van een goede airconditioning.

 

Wat doet een airconditioning eigenlijk?

Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Bij de temperatuur is het belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet teveel uiteen mogen lopen: maximaal 5°C. (tenzij u ermee verwarmt) Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is belangrijk. Een te sterke luchtbeweging geeft een onbehaaglijk gevoel van koude en tocht.

Alle airconditioners werken in principe hetzelfde. De binnenunit zuigt de te koelen binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd,wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het aircosysteem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door de buitenunit geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de airco-cyclus opnieuw. Wist u overigens dat moderne airco’s ook in warmtepomp-uitvoering leverbaar zijn? Dus: ventilatie, ontvochtigen, koeling en verwarming in één apparaat? Dat bespaart energie (tot wel 30%!) én ruimte. Airco lawaaiig? Moderne apparaten hoort u nauwelijks.

 

Misverstanden over een Airco 

1. Airco maakt lawaai

De allerbeste merken doen hun werk nagenoeg onhoorbaar, zowel de binnenunit als de buitenunit (ook belangrijk voor uw buren!). Let bij vergelijking van merken en typen goed op de technische details. Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elke 3dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden: een installatie van 28 dB(A) produceert twee keer(!) zoveel lawaai als een installatie van 25 dB(A).Voor meer informatie:www.daikin.nl/garanties/geluid.

2. Airco gebruik je alleen ’s zomers
Wie airco in de auto heeft,weet het allang: airco is comfort, het hele jaar door.Moderne systemen zijn echte ‘luchtbehandelaars’. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen de binnenlucht ook ontvochtigen, filteren en (optioneel) zelfs verversen en verwarmen. Ook in de winter dus erg prettig.

3. Airco staat lelijk én in de weg
Dat geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco’s. Bij vaste airco kunnen de units aan de wand of onder/in het plafond worden geplaatst. En in veel gevallen zelfs vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt in het plafond.

 

4. Airco is een bron van legionellabesmetting
De kans op legionellabesmetting via het een split- of multisplit aircosysteem is vrijwel nihil. De legionella-bacterie is alleen actief in water tussen van 30°C en 50°C en dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multisplitsystemen toegepast. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd,wordt de bak altijd afwaterend geplaatst, zodat het water direct naar het riool stroomt en niet de kans krijgt om op te warmen.

5. Airco is duur
Goedkoop is duurkoop.Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. In sommige vallen is de rente bij financiering ook fiscaal aftrekbaar.

6. Airco gebruikt veel stroom
Moderne airco-systemen hebben een zeer hoog energierendement.Voor elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 3kW aan koelvermogen retour. En bij airco-systemen met inverterregeling is het rendement nog hoger en kan de besparing oplopen tot zo’n 30%.

7. Airco is alleen voor bedrijven
Airco zag je eerst vooral in luxe hotels. Daarna werd airco ook gemeengoed in kantoren, winkels en horeca. Inmiddels zijn er ook compacte airco-modellen voor thuis.

8. Van airco word je verkouden
Niet airco maakt verkouden, maar teveel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5°C verschil is derhalve niet verstandig. Geavanceerde modellen houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig automatisch bij.

9. Airco zorgt voor ‘sick building’
Integendeel. Mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden draagt airco juist enorm bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning van goede kwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

10. Voor airco moet mijn hele woning of kantoor worden ‘gesloopt’
Voor split- en multisplitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan- en afvoer van het koudemiddel. Deze leidingen kunnen vaak worden weggewerkt in wanden of het plafond.

11. Airco is milieu-onvriendelijk en tast de ozonlaag aan
Moderne aircosystemen bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen. Daikin was ’s werelds eerste airco-producent die haar apparaten van deze milieu- en ‘ozonvriendelijke’ koudemiddelen voorzag.

12. Iedereen mag airco monteren
Het installeren van airco is koeltechnisch vakwerk dat alleen door een STEK-erkende installateur mag worden uitgevoerd.

13. Beter teveel koelcapaciteit dan te weinig
De koelcapaciteit moet precies zijn afgestemd op de ruimte. Niet te veel en niet te weinig.